Sürdürülebilir Gökyüzü Köyleri

MİMARLIK 10 Aralık, 2018

Hem toplu konutlar hem de özel konutlardan oluşan yüksek yoğunluklu bir bölgede bulunan SkyVille projesinin üç ana teması - topluluk, çeşitlilik ve sürdürülebilirlik, Singapurlu mimarlık firması WOHA'nın tasarımının temelini oluşturmaktadır.

Sürdürülebilir Gökyüzü Köyleri

Singapur'daki SkyVille adlı çevre dostu konut projesi, dikey olarak tasarlanmış topluluklarda yaşamanın yeni bir yolunu ortaya koyuyor. WOHA tarafından tasarlanan projedeki asıl yenilik, zeminden çatıya kadar kuleler kümesi ile iç içe geçmiş, etkileşimi arttırmak ve günlük yaşamın bir parçası olmak için tasarlanmış ortak, paylaşımlı, açık mekanlardır. Her vatandaş, asansörden eve giderken bu alanı geçer ve diğer köylüleri selamlayabilir, oyun oynayan çocukları izleyebilir ve komşularla sohbet edebilir.

Sürdürülebilir Gökyüzü Köyleri

Her ev, doğal olarak havalandırılan bir topluluk terasını ve bahçesini paylaşan 80 evden oluşan bir Gökyüzü Köyü’nün (Sky Village) parçası olmak için tasarlanmıştır. Her kule, birbirine bağlı üç blok arasında dikey olarak sıralanmış dört Gökyüzü Köyü’nden oluşur (toplam 12 köy, 960 ev). Zemin katta devasa yağmur ağaçlarının bulunduğu parka bakan oturma alanlarının bulunduğu sürdürülebilir yapıda, süpermarket, kahve dükkanı ve perakende alanları sunan halka açık bir parkta yer alan kent meydanı yer almaktadır. 400 metrelik koşu pistinin yer aldığı çatı bahçesinde ortak aydınlatmanın elektriğini sağlayan güneş enerjisi panelleri de bulunuyor.

Sürdürülebilir Gökyüzü Köyleri

Singapur'un en yüksek sürdürülebilirlik derecelendirmesi olan Platin Greenmark ödüllü proje, doğal ışıklı ve doğal havalandırmalı lobiler, merdivenler, erişim koridorları gibi pasif tasarım stratejilerini benimsiyor ve prefabrik bileşenler için en üst düzey inşaat teknolojilerini kullanıyor.

Sürdürülebilir Gökyüzü Köyleri

Bütün duvarlar dikey ve yatay güneş kırıcılara sahipken, tüm pencereler muson döneminde açık kalmalarını sağlayacak şekilde, esintileri oturma seviyesine yönlendiren çıkıntılar ve özel orta yükseklikte asılı panellerle dizayn edilmiştir. Tüm daireler doğal olarak havalandırılmıştır ve açık havadar tasarımı nedeniyle, önemli miktarda birimde klima bulunmamaktadır. Yeşil binanın tamamen prefabrik ve prekast olarak tasarlanması, atıklar ve sahadaki hataları azaltıyor.  

 

Kaynak: archdaily.com

ZEHRA KARAHASAN

ZEHRA KARAHASAN

Zehra Karahasan Hakkında

İlginizi Çekilebilecek Odaklar

Facebook Yorumları

YORUMLAR