Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

MİMARLIK 21 Eylül, 2021

Yoğun yapılaşmanın olduğu iş ve ticaret bölgesinde konumlanan yeşilliklerin sardığı ofis binasında biyoklimatik mimari tasarım yapıldı.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

Vietnam’ın en büyük şehri Ho Chi Minh’te, TAA Design tarafından tasarlanan Tony Fruit Office park ve meydana bakan köşe parselde bulunuyor.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

Bir meyve dağıtım şirketi için tasarlanan dört katlı biyoklimatik ofisin kullanım alanı 600 metrekaredir.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

Tropik iklime sahip bölgede, gün boyunca doğrudan güneş ışığı alan ofis binasının iki ana cephesi, iç mekanlarda büyük bir aşırı ısınma sorununa neden olabilirdi.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

Mimari ekip buna çözüm olarak cephelere derinlik katarak gölge sağlayan ahşap çerceve şeklinde güneş kırıcı paneller tasarladı.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

Bu boşluklu geometri, biyoklimatik ofis içinden dışarısı ile görsel teması sürdürürken gölgeleme için ara alan oluşturma olanağı sağladı.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

Gün ışığına maruz kalan cepheleri kaplayan ahşap kabuk, aynı zamanda bitki ve ağaçlar için alan yaratıyor.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

Pasif tasarımlı ofisi çevreleyen bitki örtüsü ile korunan iç mekanlarda gölgeleme ve kontrollü gün ışığı sağlandı. Her katta çalışma alanları yeşilliklere bakıyor.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

Ofis konforunu artırarak çalışma koşullarını kolaylaştıran biyoklimatik tasarım, soğutma ve aydınlatma faturalarını düşürdü.
Ofis binası cepheyi saran yeşilliklerle serinliyor

 

Kaynak: taadesign.com + archdaily.com

Fotoğraflar: Hoang Le

ZEHRA KARAHASAN

ZEHRA KARAHASAN

Zehra Karahasan Hakkında

İlginizi Çekilebilecek Odaklar

Facebook Yorumları

YORUMLAR