Güneşe yönlendirilmiş yeşil bina

MİMARLIK 08 Şubat, 2018

Mimar Mario Cucinella tarafından, sürdürülebilirlik ilkeleri ile tasarlanan SIEEB binası (Sino-Italian Ecological and Energy-Efficient Building) Pekin'de Tsinghua Üniversitesi kampüsündedir ve İtalyan-Çin ortak girişimi olarak 2006 yılında inşa edilmiştir.
Güneşe yönlendirilmiş yeşil bina
Çevre koruma ve enerji verimliliği alanlarında eğitim ve araştırma yapan Çin-İtalyan merkezine ev sahipliği yapan ekolojik bina, 20 bin metrekare alana sahiptir.
Güneşe yönlendirilmiş yeşil bina

SIEEB binası, özellikle CO2 emisyonlarının azaltılması açısından, gelecekteki binalar için enerji verimliliği olanaklarını göstermek üzere bir 'vitrin' olarak tasarlanmıştır.
Güneşe yönlendirilmiş yeşil bina
Güneye doğru yönlenen, teraslara gölge veren alüminyum yapı elemanları, giydirme cephe sistemi, göz alıcı yeşil alanlar, bahçeler ve teraslar yapının ayırt edici unsurlarıdır.
Güneşe yönlendirilmiş yeşil bina

Kademeli olarak teraslardan oluşan ve zemin kattaki ortak kullanım alanları bahçeye bakan yeşil bina, U planlı merkezi bir avlu etrafında şekillenmiştir.
Güneşe yönlendirilmiş yeşil bina
Kuzey cephesi soğuk kış rüzgarlarına karşı kapalı ve iyi izole edilmiştir, yatay güneş kırıcılı cam güney cephesi ise açık ve şeffaftır.
Güneşe yönlendirilmiş yeşil bina
Üst katlardaki ofisler ve laboratuvarlar, bina için enerji üreten fotovoltaik panellerin gölge yaptığı teras bahçelerine açılıyor.

Güneşe yönlendirilmiş yeşil bina

Kaynak: chinadaily.com ve mcarchitects.it
Fotoğraflar: Daniele Domenicali

ZEHRA KARAHASAN

ZEHRA KARAHASAN

Zehra Karahasan Hakkında

İlginizi Çekilebilecek Odaklar

Facebook Yorumları

YORUMLAR