Endüstriyel Mirasın Yeniden Kullanımı

MİMARLIK 19 Ekim, 2017

Pekin merkezli tasarım stüdyosu META-Project, Çin'in Shenyang kentinde, eski bir askeri fabrikanın kampüsünde bulunan bir su kulesinin renovasyonunu tamamlayarak, müze ve mini bir tiyatroya dönüştürdü.

Eskiden Çin'in en önemli ağır sanayi üretim üslerinden biri olan Shenyang'daki Tiexi Bölgesi şimdi o zaman döneminden çeşitli endüstriyel kalıntılarla doludur. Şehrin etrafına dağılmış su kuleleri, bu alandaki sanayileşme tarihinin benzersiz sembolleri haline gelmiş ve bu görsel unsurlar bölgenin giderek değişen realitesine işaret etmektedir. Bu su kulesinin çevresindeki dönüşüm 2010 yılında başlamıştı.

Çinli büyük gayrimenkul yatırım şirketi Vanke, bu askeri fabrikanın kampüsünü satın aldı ve onu “Blue Mountains” konut kompleksi projesine dönüştürdü.

META-Project tarafından “Public Folly” olarak yeniden yorumlanan su kulesi, hem sanayileşme tarihinin parçalanmış hafızasının bir hatırlatıcısı olarak işlev görürken, hem de halka açık bir sosyal ve kültür merkezi olarak da hizmet ediyor.

“Folly”, özellikle büyük bir bahçe veya parkta inşa edilmiş, görünüşüyle başka bir amacı düşündüren, pratik bir amacı olmayan oldukça belirsiz bir yapıdır.

Su kulesi böyle bir bağlamda bulunmaktadır: mekansal olarak, miras alınan endüstriyel kumaş ile yaklaşmakta olan yerleşim kompleksi gelişiminin arasında yer almaktadır; geçici olarak, Tiexi'nin endüstriyel geçmişten saptığı ve alternatif bir geleceğe doğru hızlandığı yerde ayıran çizgi üzerinde oturuyor.

Yenilenmiş su kulesi pavyonu ya da “Public Folly”, dışarıda kentsel manzaraya sanatsal bir müdahale oluşturuyor ve içeride çevredeki toplum için halka açık alanlar sunuyor.

Orijinal su kulesi korunarak, yalnızca gerekli yapısal takviyeler ve mevcut pencere açıklıkları üzerinde küçük bir işlem yapıldı. Öte yandan, oldukça zarif yeni kurulum kulenin iç tüneline yerleştirildi.

İki uçtan uca huni formu tasarımın ana kısmını oluşturur. Tepedeki küçük huni, güneş ışığını kulenin alt kısımlarına yansıtırken, büyük olan ortadaki alanı şekillendirir ve bir derinlik verir. Uygun her açıklıktan, kule gövdesinden dışarıya doğru büyüyen ışıklıklar pencere çerçevesine bağlıdır. Kulenin altındaki tiyatro basamakları, giriş ve görüş platformunu birleştirmek için yapılmıştır.

Geçmişi yansıtan yapılar, başka işlevler verilerek korunduğu zaman, kente kazınmış orijinal metin tamamen kaybolmayacaktır. Bu aynı zamanda, Shenyang kentinde dağınık bulunan diğer düzinelerce korunan su kulelerinin yeniden yorumlanmasına da katkıda bulunacak. Her gece, ağır su kulesi yavaş yavaş karanlıkta kaybolurken, parlak ışık kutuları, havada yüzen belirgin sinyaller haline gelerek, tarihin gizli köşesini ve mimari örnekleri aramaya yönelik bir arayışı simgeleyecek.

Su kulesi renovasyonuyla META-Project şu soruyu soruyor; geçmişe nasıl bakacağız ve değişen gerçekliği nasıl anlayacağız?

 

Kaynak: archdaily.com ve meta-project.org

ZEHRA KARAHASAN

ZEHRA KARAHASAN

Zehra Karahasan Hakkında

İlginizi Çekilebilecek Odaklar

Facebook Yorumları

YORUMLAR