Dağın İçine Gizlenmiş Enerji Tasarruflu Villa

MİMARLIK 15 Ocak, 2018

İsviçre Alpleri‘ndeki kaplıcaları ile ünlü küçük dağ köyü “Vals” deniz seviyesinden 1250 metre yükseklikte bulunur. Küçük ölçekli sürdürülebilirliğin geleceği hakkında bir görüş veren Vals Köyü’nde güzel manzarayı bozmayacak yeni bir yapının hayal edilmesi biraz zor. Bu yüzden, ünlü “Vals” kaplıcalarına çok yakın mesafede yeni bir konut inşa etmek için fırsat verildiğinde, sakin bölgeyi rahatsız etmemek büyük önem taşıyordu.

Dağın İçine Gizlenmiş Enerji Tasarruflu Villa

Dünyaca ünlü Therme Vals'in hemen yanında duran bağımsız bir konut olan “Villa Vals”, son derece sessiz ve bozulmamış doğanın nefes kesen manzaralarını sunmaktadır. Hollandalı SeArch ve Christian Müller'in mimarları tarafından tasarlanan bu yeraltı evi, bilinçli inşa edilen yapıların, bulundukları çevre ile uyum içinde yaşayabileceğini gösteriyor.
Dağın İçine Gizlenmiş Enerji Tasarruflu Villa

Mimarlar, Villa Vals'i planlarken, doğal ışığın bina içerisine bolca girmesine izin vererek, Alp yamacında bir evi gizlemenin mümkün olup olmayacağına odaklandılar ve geniş bir cephe oluşturmak için dik eğime 60 m2’lik merkezi bir veranda inşa ettiler. 160 m2 alana sahip, enerji tasarruflu ev tamamen dağa gömüldü ve büyük bir cam cephenin açıldığı geniş bir bahçe ile çevrilidir.

Dağın İçine Gizlenmiş Enerji Tasarruflu Villa

Tasarımın ana fikri, doğayı bozmamak için villanın peyzaja tamamen entegre edilmesiydi. Bu nedenle de çevreci villaya erişim, yakındaki ahşap Graubünder kulübesi vasıtasıyla, düz bir yer altı tüneli ile mümkündür.
Dağın İçine Gizlenmiş Enerji Tasarruflu Villa
Toprağın altına yerleştirilen beton yapı, dik eğimde gömülü bir dizi taş merdivenle ulaşılan geniş bir oval açıklığı içermektedir. Merdivenlerin üst kısmındaki merkezi veranda, gün ışığını içeri alan ve vadinin karşı tarafındaki “Alp” manzarasını yansıtan geniş pencere açıklıklarından oluşan cam bir cephe ile çevrilidir.

Dağın İçine Gizlenmiş Enerji Tasarruflu Villa

Çok fazla doğal ışık alan bu sürdürülebilir ev, tipik yer altı sığınağından çok daha göz kamaştırıcıdır. Mimarlar evi yer altına inşa ederek, kış ve yaz aylarındaki ısıtma veya soğutma ihtiyacını hemen hemen tamamen ortadan kaldırdı.
Dağın İçine Gizlenmiş Enerji Tasarruflu Villa

2009'da tamamlanan yeşil bina, bir çok Hollandalı tasarımcı ile işbirliği içinde dizayn edildi. Villanın rahat, endüstriyel mimari stiline göre tasarlanan ferah iç mekanlar, çağdaş Hollanda tasarımının eklektik, ancak dengeli bir karışımıdır.

Vals'de, modern mimari önerilerin doğal ortamı tahrip edebileceği düşünülmekte ve genellikle tercih edilmemektedir. Mimarlar, projelerini toğrağa gömülü olarak tasarlayarak, komşu kaplıcalar ve dağ manzaralarını etkilemeyen güzel ve çevre dostu bir ikametgah yarattılar.

 

Kaynak: villavals.ch

ZEHRA KARAHASAN

ZEHRA KARAHASAN

Zehra Karahasan Hakkında

İlginizi Çekilebilecek Odaklar

Facebook Yorumları

YORUMLAR